Λίγα λόγια για το σκεπτικό και την προσπάθειά μας...

Κρατήσαμε στα χέρια μας αφίσες και προγράμματα από παλιές εκδηλώσεις και για λίγο αφουγκραστήκαμε την ανάσα τους, ταξιδέψαμε μαζί τους.

Διαβάσαμε πρακτικά ανάληψης υπηρεσίας καθηγητών και αισθανθήκαμε τη χαρά στα μάτια και την ψυχή όσων παρουσιάστηκαν στο σχολείο μας.

Γράψαμε τα ονόματα των μαθητών που φοίτησαν στο ΜΣΘ και τους είδαμε να κουβαλάνε τα μουσικά τους όργανα, τους ακούσαμε να παίζουν και να τραγουδούν στο διάλειμμα τ' αγαπημένα τους τραγούδια, τους είδαμε να βγαίνουν από την αίθουσα του ατομικού μαθήματος τους, σχεδόν υπνωτισμένους κρατώντας τρυφερά την πηγή και το ηχείο που διάλεξαν, αισθανθήκαμε την κούρασή τους από τις εντατικές πρόβες και την ικανοποίησή τους από τις παραστάσεις.

Διαβάσαμε πρακτικά συνελεύσεων και βρεθήκαμε εκεί. Ψηφίσαμε υπέρ της συλλογικότητας και της δημιουργίας.

Και είπαμε ότι αξίζει να μοιραστούμε ένα μέρος από το υλικό αυτό με εσάς, τους παλιούς,τους τωρινούς και τους μελλοντικούς μαθητές, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες, με όλους τους πολίτες τους κυβερνοχώρου. Ελπίζουμε πως θα ξυπνήσουμε γόνιμες μνήμες και θα τροφοδοτήσουμε όνειρα ατομικά και συλλογικά.

Σας παρακαλούμε να δείτε καλοπροαίρετα την προσπάθειά μας. Και βέβαια αν για κάποια από τα στοιχεία που εμφανίζονται έχετε διάφορες αντιρρήσεις, θα θέλαμε να το κουβεντιάσουμε μαζί.

Αρχικά λοιπόν δουλέψαμε επί του περιεχομένου.

Ποιοί ήταν οι μαθητές αυτού του σχολείου, ποιοί οι καθηγητές. Πως να αισθανθούμε τον παλμό του σχολείου έτσι καθώς πορεύεται μέσα στο χρόνο; Μας βοήθησαν πολύ τα βιβλία των πρακτικών του σχολείου καθώς και τα μητρώα των μαθητών. Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Αναγνωστόπουλο Δημήτριο που μας τα εμπιστεύθηκε.

Και τι λένε οι μαθητές για το σχολείο τους; Συγκεντρώσαμε σχόλια μαθητών και κάποια από αυτά βρίσκονται στις σελίδες μας.

Πως να παρουσιάσουμε τις εκδηλώσεις; Αυτές τις στιγμές που έρχονται σαν ώριμος γλυκός καρπός πολύωρης συμμετοχικής συλλογικής προσπάθειας και δημιουργίας που μας ξαφνιάζουν, μας καλλιεργούν, μας ψυχαγωγούν, μας θρέφουν; Οσον αφορά τις εκδηλώσεις παλαιότερων ετών μας βοήθησαν η υποδιευθύντρια κ. Ευανθία Αναγνωσταρά που συγκέντρωσε για μας ότι σχετικό υλικό υπήρχε στο σχολείο, η κ. Αγγελική Κρίσιλα με το προσωπικό της αρχείο και άλλοι συνάδελφοι. Υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις ο κ. Bασίλης Βέτσος ο ψηφιο-ποιητής, συνεργός σε πολλές από αυτές, με ένα μεγάλο προσωπικό αρχείο, δημιούργησε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Και με τις εκδρομές; Πως να ψηφιοποιήσουμε τις ημέρες που ο χρόνος διαστέλεται, τις ημέρες που είναι γεμάτες ξεγνοιασιά και εμπειρίες, που οι μαθητές και οι καθηγητές είναι συνοδοιπόροι στην εξερεύνηση, στο γέλιο και την συντροφικότητα; Υπεύθυνος και πάλι ο κ. Βασίλης Βέτσος αφού μαζί με το υλικό που είχε στη διάθεσή του διέθετε και πολύ κέφι και μεράκι για να το οργανώσει και να δημιουργήσει τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Ποιά στοιχεία θα ήταν χρήσιμα να υπάρχουν στη διάθεση των γονέων, των μαθητών ή των συναδέλφων; Μαντέψαμε.

Πολλές οι επιλογές που έπρεπε να κάνουμε. Πολλά τα στοιχεία που έπρεπε να βρούμε, όχι πάντα εύκολα ή άμεσα. Οι προτεραιότητες της σχολικής αλλά και της προσωπικής καθημερινότητας πολλές φορές ήταν πολύ απαιτητικές σε χρόνο και ενέργεια.

Θέλαμε επίσης μια απλή λύση υλοποίησης ώστε ο δικτυακός μας τόπος να μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανανεώνεται και να μην καταλήξει φάντασμα!! Η ιστοσελίδα μας κατά ένα μέρος δημιουργήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2003-2004 στα πλαίσια του συνόλου πληροφορικής, ενώ ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση το διάστημα από τον Μαΐο μέχρι τον Ιούλιο του 2005.

Η βοήθεια του Παύλου Τσάκωνα ήταν πολύ σημαντική. Με τις ωραίες ιδέες του και την προσφορά του, μας βοήθησε να κάνουμε πιο ευχάριστο, φιλικό και εύχρηστο τον δικτυακό μας τόπο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, τους μαθητές, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους φίλους που στήριξαν την προσπάθειά μας.

Καλοκαιράκι λοιπόν και λέμε να ρίξουμε το e-καραβάκι μας στις θάλασσες του κυβερνοχώρου. Ταξιδέψτε μαζί του... και στείλτε μας σχόλια, παρατηρήσεις και ότι υλικό διαθέτετε!!

Ιούλιος 2005
Αναστασία Πένογλου

Από το Σεπτέμβριο του 2005 (μέχρι τον Αύγουστο του 2008), λόγω αδείας της κ. Πένογλου, την ευθύνη της διαχείρισης και ενημέρωσης του Δικτυακού τόπου του Μ.Σ.Θ, ανέλαβε ο καθηγητής του ΜΣΘ, Βασίλης Βέτσος, ενώ από τον Ιανουάριο του 2006 (μέχρι τον Αύγουστο του 2008) με επιπρόσθετη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ανέλαβε συνευθύνη και συνδιαχείριση (και) ο καθηγητής του Μ.Σ.Θ. Στέργιος Ζυγούρας.

Ειδικότερα για το σύνολο Πληροφορικής του έτους 2003-2004

Από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του Συνόλου
"e-εκδήλωση: Η ιστοσελίδα του σχολείου"
, δουλεύανε ακατάπαυστα. Πήραν τα μητρώα του σχολείου, προγράμματα από παλιές εκδηλώσεις, ηχογραφήσεις εκδηλώσεων, φωτογραφίες, καταστάσεις του σχολείου, λογότυπα, αρχεία από τη μηχανογράφηση, φωτογραφήσαν όσους από τους μαθητές του Γυμνασίου ήθελαν να φωτογραφηθούν, μάζεψαν τα σχόλια των συμμαθητών για το σχολείο και τις αγαπημένες τους ιστοδελίδες...... Χρησιμοποίησαν προγράμματα κατασκευής ιστοδελίδων, επεξεργασίας φωτογραφιών, επεξεργασίας ήχου...

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της υλοποίησης δούλευαν σε ομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές όλοι πέρασαν από όλες τις δουλειές. Τα ονόματά τους ακολουθούν με αλφαβητική σειρά:

  • Βασιλόπουλος Σωκράτης
  • Γιαννέζη Θεανώ,
  • Ευστρατιάδης Ευστράτιος
  • Ζελιαλίδου Αλεξάνδρα
  • Κυρατζή Μαρία,
  • Λιμογιάννη Ευγενία
  • Μουρατίδης Αλέξανδρος
  • Ναάζ Ράζια Θεοδώρα,
  • Παπαγιάννης Μανόλης
  • Τσιλεμάνης Αλέξανδρος

Ένα μέλος του συνόλου δεν συμμετείχε στην κατασκευή της ιστοδελίδας

  • Χατζηγεωργίου Βαγγέλης ( καθόλη τη διάρκεια του έτους έγραφε παρτιτούρες... έγραφε παρτιτούρες... έγραφε παρτιτούρες...)

Είχαμε και ειδικές συμμετοχές, μαθητές που προσέφεραν τη βοήθειά τους:

  • Ψαρίδης Θανάσης ( τρομερός e-γκατζετάκιας...)
  • Πίσπας Θανάσης
  • Λάσκαρης Ευγένιος
  • Ντομπρέ Χριστίνα
  • Γκιβίσης Κώστας
  • Κοσίδης Χρήστος

Επιμέλεια υλικού - Συντονισμός: Αναστασία Πένογλου, καθηγήτρια Πληροφορικής