Λίγα λόγια για το έργο:
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ «ΟΡΝΙΘΕΣ» 414 π.Χ.
Μεγάλα Διονύσια, Β΄ βραβείο

.. O Αριστοφάνης στους Όρνιθες, αντίθετα μ' ότι έκανε σε προηγούμενες κωμωδίες του δεν ασχολείται με τα συνταρακτικά γεγονότα της εποχής. Δεν αναφέρεται ευθέως στη Σικελική εκστρατεία του 415 π.Χ ούτε στο κύμα των δικαστικών διώξεων που είχε ξεσπάσει μετά το γεγονότα με την κοπή των κεφαλών του Ερμή. Μέσα σ' αυτό το ζέον πολιτικό περιβάλλον δύο Αθηναίοι ο Πεισέταιρος και ο Ευελπίδης «το ρίχνουν στην τρελή» κι αποφασίζουν να ζήσουν αλλού.
Με οδηγούς δυο πουλιά ξεκινάνε το ταξίδι τους αναζητώντας έναν πρώην άνθρωπο, τον Τσαλαπετεινό. Όταν μετά από ένα μεγάλο ταξίδι τον συναντούν τον ρωτούν αν γνωρίζει κάποια πόλη στην οποία θα μπορούσαν να ζήσουν. Η απάντηση του Τσαλαπετεινού είναι αρνητική και κάθετη: «Οι άνθρωποι είναι ίδιοι παντού!» Η ιδέα που έρχεται στον Πεισέταιρο, είναι να κυβερνήσουν τα πουλιά τους ανθρώπους και να υποτάξουν τους θεούς, μεσολαβώντας και κόβοντας τους την τροφή από τις θυσίες.
..... Ο Τσαλαπετεινός ενθουσιάζεται και καλεί τα υπόλοιπα πουλιά τα οποία όμως τον κατηγορούν για προδοσία και απειλούν να λυντσάρουν τους δύο γέρους. Τελικά τα επιχειρήματα του Πεισέταιρου πείθουν τα πουλιά, οπότε με τους φτερωμένους πια γέρους, ξεκινάνε το χτίσιμο την πόλης...Η πόλη χτίζεται, ονομάζεται Νεφελοκοκυγία, και αρχίζει να δέχεται επισκέψεις από τον κόσμο των ανθρώπων. Όλοι διώχνονται βίαια, την ίδια στιγμή που οι θεοί, λόγω παρεμβολής της νέας πόλης ανάμεσα σε ουρανό και γη, ταλαιπωρούνται από την πείνα, εφόσον η τσίκνα από τις θυσίες των ανθρώπων δεν φτάνει σ' εκείνους.
......Μια απόπειρα «εισβολής» στην Νεφελοκοκυγία, αποκρούεται επιτυχώς από τα πουλιά. Οι θεοί αναγκάζονται να αποστείλουν τριμελή επιτροπή για διαπραγματεύσεις.
Τελικά, ο Πεισέταιρος με τις οδηγίες που του δίνει ο Προμηθέας, και με την ρητορική του δεινότητα, πείθει την επιτροπή των θεών για τους όρους του. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και να παντρευτεί την Βασίλεια, οικονόμο των θεών και έμπιστη σύμβουλο του Δία - με κύρια ευθύνη την φροντίδα των κεραυνών του – ώστε να πάρει στα χέρια του την κυριαρχία του κόσμου....
.......Ακολουθεί η έξοδος όλων με την γαμήλια πομπή και τον θριαμβευτή Πεισέταιρο...