Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Επισκέψεις - Εκδρομές

 

Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής Ιονίου Πανεπιστημίου - Τελλόγλειο Ίδρυμα
Eκδήλωση τιμής στον Νικόλαο Μάντζαρο

Ρεσιτάλ με έργα του Νικόλαου Μάντζαρου με την υψίφωνο Ρόζα Πουλημένου και την πιανίστα Κατερίνα Τσίτσα πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006, ώρα 12:00 ως εκδήλωση τιμής στον συνθέτη του εθνικού ύμνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του έβδομου τεύχους της μουσικολογικής περιοδικής έκδοσης μουσικός λόγος, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, που είναι αφιερωμένο στον Νικόλαο Χαλκιόπουλο Μάντζαρο, με ειδική αναφορά στο άγνωστο και πρωτοδημοσιευμένο Madrigale, που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία από το συνεργάτη του περιοδικού Κωνσταντίνο Καρδάμη. Την έκδοση παρουσίασε ο διευθυντής του μουσικού λόγου, Πάνος Βλαγκόπουλος.

Ο Νικόλαος Μάντζαρος (1795- 1872) γεννήθηκε και πέθανε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Κέρκυρα μουσική σύνθεση, βιολί και πιάνο και τελειοποίησε τις σπουδές του στη Νεάπολη της Ιταλίας. Από το 1840, που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η Ιστορική Φιλαρμονική Εταιρεία, αναγορεύτηκε ισόβιος πρόεδρος του μουσικού της τμήματος και δίδασκε στους μαθητές της δωρεάν αρμονία, αντίστιξη και σύνθεση. Μελοποίησε ολόκληρο τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία.

 

Νικόλαος Μάντζαρος (1795-1872)

 

Ο μουσικός λόγος είναι επιστημονική επιθεώρηση για τη μουσική, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στόχος εξ αρχής του περιοδικού υπήρξε η δημιουργία ενός βήματος για τη μουσικολογική έρευνα, όχι μόνον αυτή που διεξάγεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και την προερχόμενη από οπουδήποτε αλλού, με έμφαση στην προβολή των νέων Ελλήνων μουσικολόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού, και με μοναδικό κριτήριο την ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, το βάρος δόθηκε από την αρχή στην έρευνα σχετικά με την αρχαία, βυζαντινή και νεώτερη έντεχνη ελληνική μουσική. Η κατεύθυνση αυτή, δίχως να αποκλείει οποιοδήποτε άλλο θέμα που εμπίπτει στην επιστημονική θεώρηση του μουσικού φαινομένου συνολικά, συνάδει με την ερευνητική δουλειά που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κύριος φορέας της οποίας είναι το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τη διοργάνωση κάθε χρόνο διεθνούς σεμιναρίου για την αρχαία ελληνική μουσική με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών, για την έκδοση της σειράς Μνημεία Ελληνικής Μουσικής (ο πρώτος τόμος, με νεανικά έργα του Μάντζαρου, έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενώ ετοιμάζεται ένας τόμος με τραγούδια του Δημήτρη Μητρόπουλου και ένας τόμος με τη 2η Συμφωνία του Γιάννη Χρήστου), για τα Απομνημονεύματα του Παύλου Καρρέρ σε επιμέλεια του Γιώργου Λεωτσάκου, και πολλά άλλα.

Λεπτομέρειες σε σχέση (και) με το πρόγραμμα της παρουσίασης στο: Τριμηνιαίο Δελτίο Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου

Παρουσίαση στόχων και δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου

Νικόλαος Μάντζαρος: Madrigale Primo

Νικόλαος Μάντζαρος: Arietta Νo2

O "μουσικός λόγος"και το πρόγραμμα της συναυλίας
Νικόλαος Μάντζαρος: Arietta No 8

Νικόλαος Μάντζαρος: Mazurca
για σόλο πιάνο
- προγραμματικό κομμάτι για την Οφηλία

Νικόλαος Μάντζαρος: Arietta
Vicenzo Bellini: Malenconia - ninfa gentile

Η Β΄Λυκείου του Μοσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή κ. Αντώνη Βλέτση και συνοδούς τις καθηγήτριες: Άννα Δάνη, Άννα Βλαχοπάνου και τον Βασίλη Βέτσο, είχε την ιδιαίτερη τύχη να "εκπροσωπήσει" την πόλη μας στην πολύτιμη από κάθε άποψη (μουσική, ιστορική, εθνική) παρουσίαση.


βλέπε και

Ι)
Η Β΄Λυκείου 2006 στην Παλαιά Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας

ΙΙ) Β΄ Λυκείου 2006 - επίσκεψη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου