6 Οκτωβρίου 2005

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Παιδείας παραδέχθηκε το δίκαιο
της Πανελλαδικής Κινητοποίησης των Μουσικών Σχολείων

Τι δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ράμμας, Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου:

1. για τους διορισμούς: α) «Φέτος καθυστερήσαμε μόνο ένα μήνα»!
β) «Προσπαθήσαμε να τους κάνουμε πριν απότην κινητοποίησή σας, αλλά δεν προλάβαμε»!
2. για τις οργανικές θέσεις: «Κάποτε θα προκηρυχθούν στο ΑΣΕΠ»!
3. για τη μουσική προπαιδεία στα δημοτικά σχολεία:
«Θα ξαναρχίσει μόλις νοικοκυρέψουμε το σύστημα»
(Σταθερός στις απόψεις του, καθώς το ίδιο είχε πει και πέρυσι)!
4. για τη μη ύπαρξη αναλυτικών προγραμμάτων και ενιαίων διδακτικών βιβλίων μουσικής:
Oυδέν σχόλιον ή «ο λαός μας έδωσε περιθώριο μιάς τετραετίας»!

.....Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε η συζήτηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων (ΠΕΓΜΣ), των Συλλόγων Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων των Μουσικών Σχολείων της Αττικής και της ΑΣΓΜΕ με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Την ίδια ώρα, έξω από το Υπουργείο οι μαθητές Μουσικών Σχολείων της Αττικής εξέφραζαν μετά μουσικής τη διαμαρτυρία τους για το ότι και φέτος -ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους- οι προσλήψεις των απαραίτητων καθηγητών μουσικής δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ και ως προς τους καθηγητές γενικής παιδείας τα σχολεία ακόμη παρουσιάζουν αρκετά κενά.
.....Στη συνέχεια, οι πρόεδροι της ΠΕΓΜΣ και της ΑΣΓΜΕ επισκέφθηκαν και τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Καλό, ο οποίος τους διαβεβαίωσε -μάλλον αορίστως- ότι όλα τα σχετικά ζητήματα εξετάζονται και ότι η όλη κατάσταση θα εξελιχθεί θετικά.
.....Οι φορείς γονέων, μαθητών και (σε ορισμένες περιοχές) καθηγητών, που -με πρόσκληση της ΠΕΓΜΣ- διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όπου λειτουργούν Μουσικά Σχολεία, επέδωσαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή στις κατά τόπους Αρχές της Εκπαίδευσης το Ψήφισμα που ακολουθεί ή συναφή ψηφίσματα, που αναφέρονται και σε ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των επί μέρους Μουσικών Σχολείων.

.............................................

.......................................................... .... ........... .....ΨΗΦΙΣΜΑ

.....Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των ανά την Ελλάδα Μουσικών Σχολείων, που συμμετέχουν σήμερα στην πανελλαδική κινητοποίηση, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων και με την υποστήριξη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, εκφράζουμε την έντονη απογοήτευση και διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα Μουσικά Σχολεία εξακολουθούν να είναι έρημα από καθηγητές μουσικών μαθημάτων, ενώ πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις και σε καθηγητές γενικής παιδείας.
....Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο δεν θα υπήρχε αν η Πολιτεία ανταποκρινόταν με ευθύνη σε καθήκοντα αυτονόητα και καθορισμένα από το Νόμο. Δεν θα υπήρχε αν για τα Μουσικά Σχολεία είχαν προβλεφθεί οι οργανικές θέσεις καθηγητών που είναι παγίως απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Δεν θα υπήρχε, επίσης, αν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων -και ιδιαίτερα το σχετικό με τις τοποθετήσεις καθηγητών- δεν ήταν ελλιπές, διάσπαρτο και με επί μέρους αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις.
....Οι φορείς που συνυπογράφουν αυτό το ψήφισμα εκφράζουμε, επίσης, τη διαφωνία μας σε πρόσφατα μέτρα τα οποία σαφώς αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και σκοπό των Μουσικών Σχολείων, όπως η κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης και η κατάργηση της προϋπόθεσης κατοχής καλλιτεχνικών προσόντων από τους καθηγητές μαθημάτων Γενικής Παιδείας που διδάσκουν στα Μουσικά Σχολεία.
.....Παράλληλα με τα παραπάνω επίκαιρα ζητήματα, οι γονείς που εμπιστεύθηκαν την εκπαίδευση των παιδιών τους, γενική και μουσική, στην Πολιτεία, απαιτούμε από αυτήν τη λήψη των επίσης αυτονόητων μέτρων της σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και διανομής δωρεάν βιβλίων για όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και της διαβάθμισης της μουσικής παιδείας και κατάλληλης κατάταξής της στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης: ξεκινώντας από τα –προβλεπόμενα από το νόμο- προπαρασκευαστικά τμήματα στο δημοτικό, ενισχύοντας τα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια και καταλήγοντας στην ανώτατη Μουσική Ακαδημία.
.....Απαιτώντας την άμεση εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος και μέριμνας για όλα τα παραπάνω, ως ελάχιστες στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων, οι συνυπογράφοντες αυτό το ψήφισμα διαμαρτυρόμαστε, επίσης, για τη ματαίωση εκ μέρους της Υπουργού τριών συναντήσεων που έχουν ορισθεί με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων. Επιλογή που δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μάλλον δεν έχει κάτι θετικό να πει σχετικά με την αντιμετώπιση των ζητημάτων των Μουσικών Σχολείων ή δεν έχει καν τη διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά.

................................................................
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2005