Ο Ομίντ Ταχμασεμπούρ
στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

 


Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δραστηριότητας "Ανοιχτό Σχολείο" με ιδιαίτερη τιμή υποδέχεται τον κ. Ομίντ Ταχμασεμπούρ, ερμηνευτή της περσικής μουσικής και δεξιοτέχνη στο σαντούρι. Οι κοινές αναφορές περσικής και ελληνικής μουσικής στη μακρά διαδρομή του Ανατολικού Μουσικού Συστήματος αλλά και η προδρομική όσο και σύγχρονη δυναμική του οργάνου στη μουσική θεωρία και πράξη, μαζί με την διαπολιτισμική τους διάσταση, προσδίδουν στο ανοιχτό μάθημα, ιδιαίτερη βαρύτητα. Προλογική αναφορά στον ιρανό μουσικό, στην περσική μουσική και στο πέρσικο σαντούρι θα κάνει η κα Θέμις Βελένη, καθηγήτρια του ΜΣΘ στο ελληνικό σαντούρι.

Το ανοιχτό μάθημα προβλέπεται να παρακολουθήσουν τα τμήματα Λ2.2, Α3 και Γ3 (που διαμελίζονται σε ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων) και Γ3 (ελληνική παραδοσιακή μουσική)
καθώς και οι μαθητές του ΜΣΘ που έχουν επιλέξει ως βασικό όργανο το σαντούρι.


Παρασκευή 4 Μαΐου 2007, ώρα 11.30, Αίθουσα βιβλιοθήκης "Κωνσταντίνα Κιατύπη"

 

περσικό μέλος σε ντασγκιάχ (μακάμ, ήχος, δρόμος) Χουμαγιούμ (9ΜΒ)

βίντεο από το ανοιχτό μάθημα του Ομίντ Ταχμασεμπούρ στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

*



Omed Tahmasepbur

Ο Ομίντ Ταχμασεμπούρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Αμόλλ της επαρχίας του Μαζανταράν στη Βόρεια Περσία, μία καταπράσινη περιοχή που βρίσκεται από την Κασπία Θάλασσα. Μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον, μιας και ο πατέρας του είναι ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές του Αμόλλ ενώ η μητέρα του παίζει σετάρ. Έχει επίσης τέσσερα μικρότερα αδέλφια που όλα ασχολούνται με την μουσική. Ο Ομίντ ξεκίνησε να μελετά σαντούρι (το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο παραδοσιακό όργανο της Περσίας) σε ηλικία 8 χρονών και μαθήτευσε σε σπουδαίους δασκάλους του οργάνου όπως ο Εσμαήλ Αμίρσαλεϊ, Εσμαήλ Ποργοβέ και κατόπιν ο Αρνταβάν Καμκάρ.

Μετά από 3 χρόνια σπουδών με τον κ. Περγοβέ πήρε το πρώτο του πτυχίο μουσικής. Στη συνέχεια υπήρξε μαθητής σε ανώτερο ωδείο κατασκευής και παιξίματος περσικού σαντουριού απ' όπου πήρε το δίπλωμα κατασκευαστή αυτού του μουσικού οργάνου. Από την ηλικία των 17 ετών και για τρία χρόνια σπούδασε στο Ανώτατο Ωδείο της Τεχεράνης Αρνταβάν Καμκάρ παίρνοντας την ειδίκευση στο σαντούρι και ολοκληρώνοντας έτσι τις σπουδές του στο έγχορδο αυτό όργανο.
Αργότερα ίδρυσε το συγκρότημα «Τανίν» που σημαίνει: όμορφος ήχος.

Με τους Τανίν έδωσε συναυλίες σε όλο το Ιράν, αλλά και αλλού όπως Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Αγγλία, Αρμενία με τελευταία στάση την Τουρκία. Στην Τουρκία έζησε για τα επόμενα 2 χρόνια παραδίδοντας μαθήματα μουσικής και ιδρύοντας ένα νέο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής με Τούρκους και Ιρανούς μουσικούς.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα. Εδώ έκανε δημόσιες εμφανίσεις και έφτιαξε το τρίτο μουσικό σύνολο με 15 καλλιτέχνες από τη Περσία και την Ελλάδα. Το όνομα αυτού του συνόλου είναι «Περσέπολις». Από τα 6 χρόνια που ζεί στην Ελλάδα έχει μοιράσει τον πρώτο χρόνο στην Αθήνα και τον υπόλοιπο καιρό στην Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό εξάσημο περσικό μέλος - βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρόβα της 27.2. 2007
Διακρίνονται: Sara Rassooli Κalamaki (τουμπάκ ), Ορέστης Κουράκης (δωδεκάχορδη κιθάρα) και Θέμις Βελένη (πιάνο)


Οι 3 θέσεις του Σεγκιά και το Αράκ στην περσική μουσική (βίντεο) 27.2.2007

Ομίντ Ταχμασεμπούρ: Ταξίμι - Η πεταλούδα (μακάμ τσαργκιάχ) / mp3
To τραγούδι του ξένου (παραδοσιακό) / mp3

Επιμέλεια: Βασίλης Βέτσος