ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ Β' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΠΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ : 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ : 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 

Πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Η αρχική πρόταση, έγινε από τα μέλη-συντονιστές της ομάδας επεξεργασίας εκδρομών ( Αντ. Βλέτση , Βασ. Βέτσου και Μιλτ. Παππά ) με τελικό σκοπό την παγίωσή της ώστε η εκάστοτε τάξη της Β’ Λυκείου να επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη διότι αφορά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, αλλά ενδιαφέρει και το άμεσο μέλλον σε ιστορικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και πολλούς άλλους τομείς. Η περσινή εκδρομή μας απέδειξε ακριβώς ότι ήταν εύστοχη η απόφαση ως προς τον τόπο επιλογής αλλά και τελικά επιτυχής ως προς το σκοπό της. Συνάμα είδαμε τις αδυναμίες, τα αφορούντα στα μέτρα ασφαλείας καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης στη γενικότερη οργάνωση μιας πολύπλοκης διαδικασίας.  

Έχοντας λοιπόν ως βασικό στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές από κοντά τα κυριότερα μνημεία τα οποία διδάχθηκαν στο μάθημα της ιστορίας, μια γείτονα χώρα με όλα τα σχετικά με αυτή (όπως την Παιδεία), όσα σχετίζονται με τη χώρα μας, αλλά και ό,τι αφορά τον ελληνισμό της Πόλης, τους Ρωμιούς με άξονα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι μαθητές της Β' Λυκείου, δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ την Κωνσταντινούπολη, ξεκινούμε για δεύτερη φορά την επίσκεψή μας. Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν τους πρωτεύοντες στόχους της εκδρομής μας, οι οποίοι θα συνδυαστούν με την αναψυχή ως απαραίτητο στοιχείο της εκδρομής.

Για την πραγματοποίηση της εκδρομής, ένας από τους όρους όπως τουλάχιστον ορίζει η 2925/Ι-22-03-2006 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ,  είναι και η πρόσκληση ξένου σχολείου ή φορέα υποδοχής. Εδώ οφείλουμε να αναφερθούμε και σε άλλο όρο της ιδίας εγκυκλίου προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η εκδρομή, αλλά και να επιστρέψουμε όλοι ευχαριστημένοι και ωφελημένοι. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό τον όρο «δεδομένου ότι οι μαθητές μας γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ευγένεια, υπακούοντας στις οδηγίες και τις συστάσεις των συνοδών εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού προγράμματος».

 

 

Με βάση λοιπόν την ιδιότητά μας ως σχολείου, αλλά και το περιεχόμενο του προαναφερθέντος πρώτου όρου, ξεκινούμε να γνωρίσουμε τα σχολεία της Ομογένειας, τους μαθητές και καθηγητές τους, τη μεγάλη ιστορία τους, αλλά και τα μοναδικά από αρχιτεκτονική και αισθητική άποψη κτίρια όπου εδράζονται. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένας δεσμός μεταξύ των μαθητών των σχολείων, δίνοντάς τους αφορμές να εκφράσουν τις παιδαγωγικές, πολιτιστικές, οικολογικές ανησυχίες τους, αλλά και να δημιουργηθούν επαφές οι οποίες θα διατηρηθούν με συνεχείς εκατέρωθεν αντεπισκέψεις ακόμη και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Η τεχνολογία δρα υπέρ αυτού του σκοπού. (Email, κ.λ.π.). Αντίστοιχα πολιτιστικού περιεχομένου επαφές θα μπορούμε να έχουμε με την επίσκεψή μας σε αντίστοιχο τουρκικό μουσικό σχολείο.

Περνώντας στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και την ίδρυση της πόλης, μέχρι την ίδρυση του κράτους της Νέας Ρώμης, την κατάληψη από τους Οθωμανούς, αλλά και την επάλληλη ιστορική συνύπαρξη τόσων εθνοτήτων για αιώνες θα επισκεφθούμε τα κυριότερα μνημεία αντιπροσωπευτικά από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς.

 

Λίγα ιστορικά:

Με τους Απόστολο Ανδρέα και Απόστολο Στάχυ (1ος αι.) εγκαθιδρύεται η πρώτη χριστιανική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η οποία από τον 6ο αιώνα πλέον αποκτά με οικουμενική σύνοδο (Νίκαια 614 μ.Χ.) Έπεται η ίδρυση του Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη (πλέον Νέα Ρώμη) και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Από το 1599 και μετά την συναντάμε ως καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα το Φανάρι, με τους Ρωμιούς πλέον, τη σημερινή ομογένεια.
Η Πόλις των πόλεων η Κωνσταντινούπολη, η μετέπειτα Κωνσταντινιέ (τουρκιστί: πόλη του Κωνσταντίνου), Ντερσααντέτ (τουρκιστί: Πόλη της Ευτυχίας) , η Ιnstanbul σήμερα (εις την Πόλιν;) ελευθερώνει έναν αέρα "διαπολιτισμού" με την χαρακτηριστική ποικιλία των αλληλένδετων πολιτισμικών καταβολών της , που αν και σε πολλά μοιάζουν να συγκλίνουν, ποτέ δεν σμίγουν ισοπεδωτικά, κρατώντας- σε ακόμα περισσότερα- τη δημιουργική διαφορική τους θέση και δύναμη.

Από την άλλη πλευρά, είναι η σημερινή σύγχρονη Πόλη των υπέρ των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, μια υπερσύγχρονη μεγαλούπολη με έκταση από άκρη σε άκρη 150 χιλιομέτρων περίπου και με ανάλογου όγκου υποδομές και επεκτάσεις. Είναι η Πόλη, για την οποία εργάζεται να θρέψει όλο το υπόλοιπο κράτος της Τουρκίας, μια Πόλη υπερκαταναλωτική (σύμφωνη με το ρεύμα της εποχής) με άρτους και θεάματα σε πλήρη αφθονία.

Αυτή η τάση για εκσυγχρονισμό (εξευρωπαϊσμό;) που δίνει την πρώτη αίσθηση μιας μεγαλούπολης δυτικού ρυθμού, προσπαθεί να υπερκεράσει την παράδοση της ευρύτερης Ανατολής σε κάθε έκφανση της ζωής. Ευτυχώς και για μας, δεν τα έχει καταφέρει ακόμη! Αυτές λοιπόν τις ποικιλόμορφες όψεις της Πόλης, της βασίλισσας των πόλεων θα προσπαθήσει να αναδείξει αλλά και να κάνει να αφουγκραστούν οι μαθητές μας της Β' λυκείου.

Ιδιαίτερη σημασία για μας, έχει η γνωριμία με τα παιδιά, τους μαθητές της Πόλης , τους Έλληνες, αυτούς τους πραγματικά σημερινούς ήρωες, οι οποίοι παρά τα άδεια σχολεία και τις μεγαλοπρεπείς αλλά άδειες 72 εκκλησίες, καταφέρνουν να παραμείνουν όρθιοι και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους , όχι σπάνια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλγεινές πολιτικές συγκυρίες, σε συνάρτηση με την τροπή των εκάστοτε διακρατικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η δεκαετής παραμονή του γράφοντος στην Πόλη κατά τα φοιτητικά του χρόνια, έδειξε την μοναδική δύναμη που εκπέμπει μια επίσκεψη ελληνικού σχολείου σε αντίστοιχο της Πόλης, τόσο για τους επισκέπτες, αλλά κυρίως για τους μονίμους κατοίκους της Πόλης, ακόμη και για τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, του οποίου θα έχουμε την ευτυχία να λάβουμε την ευχή!

Η περσινή μας επίσκεψη στο Ζωγράφειο ήταν ανέλπιστα ευχάριστη. Αφού μας απέδωσαν ενθύμιο επισκέψεως στο σχολείο, «έθεσαν» τον όρο, όταν επισκεπτόμαστε την Πόλη, να επισκεπτόμαστε και το Ζωγράφειο, όρο τον οποίο με μεγάλη ικανοποίηση δεχτήκαμε. Ευελπιστούμε πως η επίσημη επίσκεψή μας στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, δεν θα παραμείνει μια τυπική και αργότερα ξεθωριασμένη ανάμνηση, αλλά η απαρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας σε όποια μορφή αυτή μπορεί να υπάρξει. Αντίστοιχα ευελπιστούμε να γίνει και με το τουρκικό μουσικό σχολείο, γιατί πιστεύουμε, ότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να ωφεληθούν οι μαθητές αμφότερων των σχολείων, τα οποία δεν εξαντλούνται μόνο στη μουσική. Η μουσική, σαν εφαλτήριο, μπορεί να παίξει τον ιδιαίτερο ρόλο της στη δημιουργία εγγύτερων ισότιμων σχέσεων, ενδεχομένως και μελλοντικών αντεπισκέψεων, σε μια ευκταία προοπτική για ειρηνικότερη συνύπαρξη των δύο χωρών.

 

                                                                        Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2008

 

Μιλτιάδης Παππάς

Καθηγητής Μ.Σ.Θ.

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαθητική Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

Από 03-04-2008 έως 08-04-2008
26 μαθητές + 4 συνοδοί

Ζητείται: Κλειστή προσφορά που θα περιλαμβάνει

  1. Μεταφορά προς και από την Κωνσταντινούπολη με τρένο πρωινό και βραδινό αντίστοιχα.
  2. Λεωφορείο καθ΄ όλη την διάρκεια της εκδρομής στην Πόλη [Στην περίπτωση Λεωφορείου να πληρούνται οι όροι της σχετικής νομοθεσίας].
  3. Διαμονή (συγκεκριμένο ξενοδοχείο με ημιδιατροφή στο κέντρο της Πόλης, περιοχή Ταξίμ ) – τέσσερα (4) τρίκλινα, επτά (7) δίκλινα δωμάτια και τέσσερα (4) μονόκλινα για τους συνοδούς.
  4. Ξεναγός.
  5. Ιατρική περίθαλψη, ασφάλεια.
  6. Αριθμός δωρεάν (free).
  7. Ποσοστιαία προκαταβολή, εξόφληση μετά την ολοκλήρωση της εκδρομής και την πλήρη τήρηση των όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Δεν απαιτείται συνοδός-αρχηγός εκδρομής.
Κατάθεση προσφορών έως και την 27-03-2008 και ώρα 15.00
*
Ταχυδρομική Διεύθυνση
Προέκταση εγνατίας Τ.Κ 55535 Πυλαία
Τηλέφωνα επικοινωνίας
2310 300 828 & 2310 330 488 - Φαξ: 2310 300 630
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο mail@gym-mous-thess.thess.sch.gr

 

           

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 (Οι ώρες είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να παρεκκλίνουν από τις αναφερόμενες).

Πέμπτη 3 Απριλίου 2007:

07:30 Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη με τραίνο.
17:00 Άφιξη στο μεθοριακό σταθμό Πύθιο .
22 :30 Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη . Ενημέρωση Δ/ντή περί ασφαλούς αφίξεως στον προορισμό της εκδρομής. Τακτοποίηση μαθητών και συνοδών στο ξενοδοχείο.
20:00 Πεζή βραδινή έξοδος στην πλατεία Ταξείμ και το Πέραν - περιήγηση των ιστορικών και σημαντικών μνημείων. Δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής ,ή στο ξενοδοχείο αναλόγως με την ώρα άφιξης.
23:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και κατάκλιση.

 Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

09:00 Πρωινό στο ξενοδοχείο
10:00-14:00 Επίσκεψη στο υπό αδελφοποίηση τουρκικό μουσικό σχολείο (Μάτσκα). Συνάντηση με την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικολογίας Δρ. Σεχβάρ Μπεσίρογλου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Περιήγηση στους πανεπιστημιακούς χώρους (Τμήμα κατασκευής οργάνων, λαϊκής μουσικής, δημοτικής και έντεχνης τουρκικής μουσικής). Πιθανή παρακολούθηση μαθήματος από δύο αντιπροσωπευτικούς κλάδους της τουρκικής μουσικής, ή και παρουσίαση μουσικών σχημάτων του σχολείου μας.
14:00 Αναχώρηση για περιήγηση στο Βόσπορο και γεύμα σε εστιατόριο του Βοσπόρου.
17:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και απογευματινή ανάπαυλα.
20:00 Έξοδος σε κλαμπ ή εστιατόριο με τοπική μουσική και χορό.
23:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και κατάκλιση.

 

Σάββατο 5 Απριλίου 2008


09:00
Πρωινό στο ξενοδοχείο.
09:30 Αναχώρηση και περιήγηση στα ιστορικά μνημεία της Πόλης: Αιγυπτιακή Αγορά, Αγία Σοφία , Αγία Ειρήνη (εάν είναι ανοιχτή εκείνη την ημέρα), Βασιλική Δεξαμενή (Στέρνα), Ιππόδρομος , Στήλες (οβελίσκοι) του αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνου , Μπλε τζαμί (Σουλταναχμέτ τζαμί) και επίσκεψη στην κλειστή αγορά (Καπαλί τσαρσί) της Πόλης.
13:00 Αναχώρηση με προορισμό τον Κεράτιο Κόλπο . Επίσκεψη στη Βλαχέρνα , περιήγηση των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής και επίσκεψη στη Μονή της Χώρας και τα ερείπια του τελευταίου Παλατιού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου .Αν επιτρέπει ο χρόνος επίσκεψη στις φυλακές του Ανεμά (Πλησίον της Μονής της Χώρας) και στο ελληνικό νεκροταφείο και Μονή Μπαλουκλή .

15:00 Γεύμα στην περιοχή του Φαναρίου.

16:00 Παρακολούθηση του εσπερινού στον πατριαρχικό ναό του Αγ. Γεωργίου και επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο. Ξενάγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Ναού και των λοιπών κτιρίων του Πατριαρχικού Μεγάρου. Αν το επιτρέψει ο χρόνος, επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. και το σπίτι του πρίγκιπα και μουσικού Δημητρίου Καντεμίρη ( Dimitrie Cantemir )
17:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο για ανάπαυλα.
19:00 Έξοδος και πιθανή επίσκεψη σε αναπαράσταση λειτουργίας του τάγματος των Δερβίσηδων , ή σε οργανικό γλέντι σε εστιατόριο ξενοδοχείου.
23:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο και κατάκλιση.

  

Κυριακή 6 Απριλίου 2008


09:00
Πρωινό στο ξενοδοχείο.
10:00 Αναχώρηση για την Κρατική Λυρική Σκηνή της Κωνσταντινούπολης (πεζή). Παρακολούθηση κονσέρτου τουρκικής κλασικής μουσικής.
12:00 Περιήγηση στο Πέρα και συνάντηση (εάν είναι δυνατόν) με τον διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κωνσταντινούπολης κ. Παναγιώτη Αμπατζή. Εάν δεν είναι δυνατή η επίσκεψη, περιήγηση στην Ανατολική πλευρά του Βοσπόρου, γεύμα πιθανόν στην Τσάμλιτζα – Λόφο της Ελπίδας. (Πανοραμική θέα της Πόλης από την Ανατολική ακτή).

13:00 Αναχώρηση για Πριγκηπόννησα . ( Πρώτη , Αντιγόνη , Χάλκη , Πρίγκηπος ). Στάση στο νησί Χάλκη και επίσκεψη στην ομώνυμη θεολογική Σχολή . Προσφώνηση και αντιφώνηση με τον ηγούμενο της Μονής, τον μητροπολίτη Μοσχονησίων Απόστολο . Περιήγηση στο ναό , βιβλιοθήκη και τα σπουδαστήρια.
14:30 (Η ώρα αναχώρησης θα εξαρτηθεί από το επόμενο δρομολόγιο πλοιαρίου προς το νησί Πρίγκηπος).
14:45 Αποβίβαση στην αποβάθρα της Πριγκήπου. Γεύμα σε ταβέρνα στην προκυμαία και περιήγηση του νησιού με παϊτόνια. (Αναλόγως του χρόνου, πιθανή επίσκεψη στον Αγ. Γεώργιο τον Κουδουνά, στην κορυφή λόφου της Πριγκήπου).
16:00 Αναχώρηση για την Πόλη.
17:30 (Ίσως και νωρίτερα). Ανάπαυλα προαιρετική και ελεύθερος χρόνος για ψώνια.
21:00 Δείπνο στο γνωστό εστιατόριο «Γαλατάς» στο Πέραν ή άλλο εάν δεν είναι προσιτό στην τιμή, με «ζωντανή» μουσική.
00:00 Αναχώρηση για το ξενοδοχείο και κατάκλιση.

 Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

09:00 Πρωινό στο ξενοδοχείο

10:30 Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ανταλλαγές (πρωτόκολλο) αναμνηστικών και παρουσίαση μουσικού προγράμματος από τους μαθητές αμφοτέρων των σχολείων. Προσφώνηση του υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου προς τον Δ/ντή της Σχολής κ. Νικόλαο Μαυράκη και τους μαθητές.
12:30 Επίσκεψη στην Αιγυπτιακή αγορά για διάφορες αγορές και κατόπιν επίσκεψη προς περιοχή Καπάνι, όπου βρίσκονται όλες οι δισκογραφικές εταιρείες και οι τιμές στις εκδόσεις μουσικής (κυρίως ψηφιακοί δίσκοι ακτίνας) είναι χονδρικής.

14:00 Μεσημεριανό στο ξενοδοχείο ή στην παλαιά παραλιακή οδό (στα τείχη, πίσω από την Αγ. Σοφία, στο Κοντοσκάλι) όπου περιφέρονται αθίγγανοι μουσικοί και προσφέρουν εξαίσια ακούσματα.

15:00 Τελευταίος περίπατος στο Πέραν, για κάποιες τελευταίες πιθανές αγορές.

19:00 Άφιξη στο σιδηροδρομικό σταθμό Σίρκεντζι.
20:00 Αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Ελλάδα.